~ MuTiArA kAtA

Jangan malu memberikan sedikit, kerana pemberian sedemikian lebih baik daripada tidak memberi sama sekali & Dan aku anak kampong tidak terlalu pandai menulis....akan tetapi apa yang baik akan ku kongsikan jua.....

Tuesday, April 12, 2011

Jangan sembarangan makan


(Kiri:cendawan liar yang boleh dimakan )schizophyllum Commune atau cendawan sisir, termitomyces atau cendawan busut,(Kanan:cendawan liar yang beracun ) macrolepiota dan lepiotaKUALA LUMPUR – Orang ramai khususnya yang tinggal di kawasan ladang diminta tidak memakan cendawan yang tumbuh liar di kawasan mereka dengan sewenang-wenangnya terutamanya pada musim hujan ketika ini kerana dibimbangi terkena keracunan.
Menurut Pensyarah Biologi, Pusat Pengajian Sains Sekitaran dan Sumber Alam, Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Johari Jalinas, terdapat banyak cendawan beracun yang tumbuh selepas hujan tetapi bentuknya sekan-akan cendawan yang boleh dimakan.
Ekoran persamaan itu, katanya, ia sering mengelirukan orang ramai yang gemar memakan cendawan liar dan mereka berisiko terkena keracunan akibat cendawan beracun yang dikutip.
Sehubungan itu, orang ramai perlu mengenali cendawan liar yang boleh dimakan sebelum mengutip dan memakannya kerana perbezaan sesetengah cendawan yang boleh dimakan dengan yang beracun cukup kecil.
“Walaupun cendawan liar itu dikenal pasti boleh dimakan, seseorang itu perlu makan dalam kuantiti sedikit untuk kali pertama.
“Jika terdapat tanda-tanda alergi terhadap cendawan yang dimakan, mangsa harus berjumpa dengan doktor dengan kadar segera,” katanya ketika dihubungi Kosmo!.

 Dulu-dulu masa budok kampong kecik2 lagi biasa sangat mengutip kulat gini...tapi x pernoh pulok kena keracunan....kalau kulat sisir tu memang lah susoh nok beracun tapi kalau kulat tahun tu kena jaga2 lah sikit...sbb nyer banyok lagi kulat2 yg lain menyerupai kulat tahun ni....agok nyer sbb tu lah boleh kena keracunan sbb main kutip jer...biasa nyer kulat tahun ni akan tumbuh di kawasan yg ada berbusut/bukit kecil...kalau tumbuh kat tanoh rata tu..ada yg x kena lah.....elok nyer jgn lah makan yg mcm tu...
 
mfab :))

No comments: