~ MuTiArA kAtA

Jangan malu memberikan sedikit, kerana pemberian sedemikian lebih baik daripada tidak memberi sama sekali & Dan aku anak kampong tidak terlalu pandai menulis....akan tetapi apa yang baik akan ku kongsikan jua.....

Thursday, January 13, 2011

4 beradik lahir tanpa identiti...Apa dah jadi..???


(DARI kiri) Nur Ayuni Layla Witra; Mohd. Akmal; Mohd. Amirul dan Nur Alia Maisara sukar meneruskan kehidupan kerana tidak memiliki sijil kelahiran.


AMPANG - Akibat perkahwinan tidak diiktiraf gara-gara menggunakan sindiket nikah, empat daripada lima anak kepada seorang bekas pengawal keselamatan di sini terpaksa hidup tanpa mempunyai dokumen pengenalan diri.
Ibunya, Duanah Abdul Latif, 38, berkata, lebih malang, bagi mengelak perkara yang sama berulang anak kelima mereka, Nur Arishah Natalia, 6, terpaksa berbinkan Abdullah bagi mendapatkan sijil kelahiran dan tidak menerima nasib seperti abang dan kakaknya yang lain.
Duanah yang berasal dari Tawau memberitahu, permasalahan itu timbul apabila dia dan suaminya bernikah di Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada tahun 1998.
Katanya, sindiket itu menjelaskan akan menguruskan segala urusan dalam mendapatkan surat pendaftaran pernikahan namun ternyata ia mengecewakan...

Anak2 ini x tau apa2 pun....mengapalah dia yg jadi mangsa keadaan..

mfab :))

No comments: