~ MuTiArA kAtA

Jangan malu memberikan sedikit, kerana pemberian sedemikian lebih baik daripada tidak memberi sama sekali & Dan aku anak kampong tidak terlalu pandai menulis....akan tetapi apa yang baik akan ku kongsikan jua.....

Thursday, August 22, 2013

Mesir


Apa sebenarnya berlaku di Mesir...??

Assalamualaikum... semalam saya dapat menghadiri kuliah maghrib yang disampaikan oleh guru saya, Al-Fadhil Ustaz Hanif Haron.. beliau merupakan graduan Universiti al-Azhar, Kaherah. Beliau salah satu daripada dua orang anak Malaysia yang menjadi tenaga pengajar di Masjid Al-Azhar, Kaherah Mesir. Semalam merupakan kuliah bulanan pertama yang diadakan. Pembacaan kitab belum disyarahkan dan semalam lebih kepada kepada kuliah umum..

Beliau menceritakan apa yang berlaku di Mesir sekarang dan dari mana puncanya. Semasa pemerintahan era Hosni Mubarak dan pemimpin sebelum beliau, rakyat Mesir hidup dalam keadaan yang amat2 serba kekurangan. Kehidupan mereka seolah2 tidak mempunyai ketamadunan. Mereka hidup secara melarat. Mereka membuang air kecil secara ikut suka di tepi2 jalan. Mesir merupakan negara yang kaya. Hasil daripada sektor perlancongan sahaja mencecah berbilion2 ringgit. Bahkan hasil daripada kapal2 yang lalu melalui Terusan Suez juga mencecah berbilion ringgit. Akan tetapi, rakyat hidup dalam keadaan miskin. Sumber kekayaan tidak diagihkan kepada rakyat. Rakyat yang miskin dan tidak mempunyai rumah tidur di tepi2 jalan sahaja. Kekayaan yang diperolehi oleh Mesir hanya dikecapi oleh barisan pemimpin dan kroni Mesir.

Permulaan daripada protes yang berlarutan sehingga sekarang adalah bermula daripada pengumuman kerajaan Mesir untuk menaikkan harga roti. Roti itu pula dikecilkan saiznya. Asbab inilah yang menjadi rakyat Mesir hidup dalam keadaan makin mendesak. Roti merupakan makanan asasi bagi rakyat Mesir. Selama 30 tahun rakyat Mesir hidup dalam keadaan tertekan. Jika dahulu, kita lihat Presiden Mesir menang 99.9 % undi. Sebenarnya itu adalah satu pembohongan. Bagaimana mungkin rakyat yang hidup menderita masih memelih kerajaan yang zalim untuk menjaga hak dan kebajikan mereka...?. Kerajaan Mesir juga menipu dalam pilihan raya sehinggalah pada pilihan raya tahun lepas diadakan secara demokrasi dan kemenangan telah terbukti yakni parti Ikhwanul Muslimin menang dan berjaya menjadi kerajaan.

Dunia luar melihat Mesir sebagai negara Islam walhal bukan. Negara Mesir sebelum pemerintahan Dr Morsi adalah negara yang mengamalkan sosialis dan liberal. Pemimpin Mesir pada waktu itu memisahkan agama dan kehidupan. Berbalik semula kepada protes yang mula2 dianjurkan. Protes bermula akibat kenaikan harga roti yang mana roti tersebut dikecilkan saiznya. Rakyat Mesir mula keluar berdemotrasi pada Hari Polis Mesir dengan membawa al-Quran tanpa ADA SENJATA SATU PUN.

Bermula dari situlah bermula kebangkitan rakyat Mesir sehingga jatuhnya Hosni Mubarak dan kuasa rakyat dikembalikan. Dr Morsi diangkat menjadi Presiden yang baru melalui pilihan raya yang berdemokrasi. Namun belum pun sampai setahun, pihak Amerika dan Israel terasa kebimbangan dengan Mesir. Mereka bimbang akan bangkitnya Islam secara Khalifah. Sekiranya dibiarkan, Palestin akan bebas, Syria akan bebas dan masalah dunia Islam lain akan bebas. Sehinggalah pihak Yahudi dan Amerika menawarkan habuan yang tinggi kepada tentera Mesir. Apabila berjaya digulingkan, pihak Amerika dan Yahudi menawarkan ganjaran kepada Fatah As Sisi yakni Presiden Mesir pada waktu ini. Asbab itulah, As Sisi bertindak kejam dengan membunuh rakyat yang pro Morsi agar kebangkitan Islam tidak dapat diteruskan. Rakyat Mesir pada waktu ini keluar tanpa mengeluarkan apa2 senjata pun tetapi kerajaan Mesir mendakwa mereka mempunyai senjata. Bagaimana?? Ambulan yang datang untuk mengambil peserta yang tercedera kerana tembakan sebenarnya dipandu oleh Polis Mesir. Di dalam itu, terdapat senjata tanpa peluru yakni bertujuan untuk mengaburi dunia luar dengan menyatakan rakyat Mesir keluar dengan senjata walhal tidak pun.

Semoga pencerahan yang amat bermakna ini dapat disebarkan. InsyaAllah.. Marilah kita mendoakan agar Islam menang dan rakyat Mesir mendapat keadilan dan nasib mereka terbela.

Arm Haji Abdullah (Mohammad Zamri Bin Abdullah)
Pray For Mesir, Syria, Gaza

   


http://fadir78.blogspot.com/

No comments: