~ MuTiArA kAtA

Jangan malu memberikan sedikit, kerana pemberian sedemikian lebih baik daripada tidak memberi sama sekali & Dan aku anak kampong tidak terlalu pandai menulis....akan tetapi apa yang baik akan ku kongsikan jua.....

Friday, July 12, 2013

Tauladan Rasulullah SAWTauladan Rasulullah SAW

Pernah suatu hari Siti Aishah RHa berselisih(ada kekhilafan) dengan Rasulullah SAW. Lalu Rasulullah SAW berkata kepada Siti Aishah RHa, "Kita memerlukan org tengah untuk mengadili di antara kita." Maka Siti Aishah RHa pun mencadangkan ayahnya, Saidina Abu Bakar RA sebagai orang tengah itu. Rasulullah SAW bersetuju dan menjemput Saidina Abu Bakar RA untuk mengadili diantara Rasulullah SAW dan Siti Aishah RHa.

Bila setibanya Saidina Abu Bakar RA di rumah, maka Siti Aishah RHa berkata, "Berkata jujurlah oleh mu wahai Rasulullah." Mendengar kata-kata Siti Aishah RHa itu, maka Saidina Abu Bakar RA terus menampar puterinya itu sambil berkata, "Mengapa berkata demikian kepada Rasulullah SAW sedangkan kamu tahu bahawa Rasulullah tidak pernah berbohong."
Siti Aishah RHa terus berselindung dan bersembunyi dibelakang Rasulullah SAW.

Lantas Baginda Nabi SAW bersabda kepada Saidina Abu Bakar, "Kami menjemput kamu untuk mengadili di antara kami. Bukannya untuk melakukan yang demikian(perbuatan menampar) dan kami pun tidak mahu kamu melakukan yang demikian(perbuatan menampar)."

Saya suka tengak Nabi SAW. Walaupun bergaduh dengan isteri, tetapi isteri Baginda Nabi SAW tetap berselindung dibelakang Nabi SAW untuk minta dijaga dan diselamatkan dari sebarang bahaya. Bagi mereka(isteri Nabi SAW) Rasulullah SAW adalah penyelamat di dunia dan akhirat mereka.

"Ya Allah, jadikanlah aku, hamba Mu ini, sebagai suami yang dapat membawa isteriku menuju Syurga Mu. Allahumma Amiiin."

Oleh : Ustaz Don Daniyal Biyajid


http://fadir78.blogspot.com/

No comments: